Preventivmedel

 2012-12-02
 15:19:00

Idag slutade jag ta mina p-piller. Varför? För jag är arg av så många anledningar.
Jag har tagit olika sorters hormonreglerande preventivmedel sen jag var 16. Idag är jag 21 så det betyder att jag mixtrat med mina hormoner i 5 år. Jag har aldrig gillat tanken på att ändra på hormonerna i sin kropp, det låter som en sån sak men helst inte ska göra.


Men om man är i ett förhållande med regelbundet sex är det knappast ingen som vill använda kondom. Varken jag eller mina partners finner kondomer bra någonstans. De tar sin tid att få på, påtagandet känns ganska osexigt, killarna känner mindre med kondom, jag känner att hans sak blir i princip för stor av någon anledning och det jobbigaste: De spricker, ganska ofta.


Så man vill ju gärna använda ett annat preventivmedel då och då blir det upp till tjejen och bestämma vad för något eftersom det inte finns preventivmedel för män.
Vi har en uppsjö av olika alternativ, olika varianter av hormoner och olika mängd hormoner. De flesta testar antagligen p-piller först kan jag tänka mig.


Det var det jag gjorde när jag var 16. Jag hade inte stor koll på biverkningarna eftersom att ingen berättade om dem förrän EFTER jag hade börjat använda dem. Den största grejen jag märkte som biverkning var att min sexlust blev nästintill obefintlig. Inget som är direkt trevligt att uppleva när man har ett fast förhållande med någon. Så jag fick rådet att prova ett annat p-piller eller att fortsätta med dem jag hade lite till och se ifall det gick över.
Jag fortsatte med dem lite längre utan någon direkt förändring. Och jag och min dåvarande pojkvän fungerade dåligt när vi inte hade sex med varann. Båda var sura konstant och hela förhållandet kändes ganska dött. Provade ett nytt p-piller tillslut och det kändes bättre en stund, några få veckor. Sen började det igen. Så jag la av med dem ett tag, det var min pojkväns idé. Han var helt övertygad om att det var p-pillrena som hade gjort mig så osugen som jag var. Så det blev kondom men han hade blivit så van att inte ha kondom att det inte var alls lika skönt för han längre med kondom på. Sen sprack kondomerna precis hela tiden vilket gjorde att vi var super stressade över graviditeter jämt och ständigt. Så jag fick börja med pillrena igen och jag hade inget emot det.
Efter att vi hade varit ihop i ett år så gjorde jag slut, jag ville aldrig ha sex med honom och jag tolkade det delvis som att jag helt enkelt inte var kär längre. Men jag fortsatte med pillrena en stund, slutade när jag inte såg nyttan, bytte till p-plåster och så vidare.


Mina p-plåster var ganska bra om man jämför med pillrena, den minskade sexlusten var inte alls lika tydlig. Dock fanns det andra biverkningar med dem. Men överlag var jag ganska nöjd.
Och så fyllde jag 20, nu var inte preventivmedel gratis någonstans längre. Mina p-plåster visade sig vara väldigt dyra och jag hade inte råd med dem längre. Så jag fick välja ett billigare alternativ, p-piller som var väsentligt mycket billigare.


Det är dem jag käkat i ett par månader nu. Som jag ska sluta käka idag. Mycket för att jag inte vill ha biverkningarna jag fått (viktökning, humörsvängningar, dålig hy och minskad sexlust). Men också dels på grund av det jag läste när jag googlade efter ifall det fanns ett p-piller på väg för män.
Det jag hittade var en artikel som sa att det hade tagits fram piller för män med hormoner i sig som hade blivit testade på män (duh). Men det fanns en vanlig bieffekt med pillrena, sexlusten minskade. Det var inte populärt hos männen och de hade inte tagit pillrena på grund av den bieffekten. Så läkemedelsföretagen såg det inte som värt att släppa ett sånt medel då det inte hade gått med vinst.


Det gjorde mig riktigt jävla förbannad (och enligt min lillebrorsa även feminist, suck). För nästan alla preventivmedel för kvinnor har som vanlig bieffekt (1 av 10 kan få den bieffekten) att kunna få minskad sexlust. Bland annat ska då nämnas eftersom det finns en hel del andra vanliga biverkningar också. Men det är okej för oss kvinnor att ta piller med små bieffekter men inte för män? Själv tycker jag att de borde släppt p-pillrena för män så jag hade kunnat tvinga mina partners käka dem så många år som jag trotsallt käkat mina. Känns inte mer än rättvist. Jag tycker inte att det ska vara bara tjejers ansvar men jag har själv märkt att killar tar det i princip som givet att man ska börja mixtra med sina hormoner för att slippa kondom. Inte okej!

Känns lite super feminazi kanske men det låter så otroligt gnälligt att män inte gillar pillrena bara för att deras sexlust kan bli minskad. Så den största anledning till att jag slutar är som en slags miniprotest från min sida. Får se vad min nuvarande partner tycker om det när jag säger att han måste ha kondom på sig varje gång vi har sex, han kommer inte tycka om det någonstans. Men så får det fan vara, för jag tar inte den här skiten nu.
Tl;dr, Jag är en arg feminist säger vi.

 

Lite källor med ja, här är artiklarna jag läst;

http://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-steg-narmare-manligt-p-piller

http://www.dn.se/nyheter/sverige/manliga-p-piller-stoppas-av-lakemedelsbolagen

http://www.aftonbladet.se/wendela/kronikorer/asaerlandson/article15272773.ab

Postat av: Pikkuserkku.

Hej! Förlåt nu i förhand av alla typon och grammarfel som jag gör hit åt dig, men jag har sådan känsla att jag måste kommentera nåt. Och min svenska sucks ass ännu... :I
Jag själv använda p-piller i två år och hade lite samma biverkningar vid ingen sexlust som du. Jag hade ett paus i tid och efter det blev mina biverkningar bara sämre, alla sag at min pubertet slog när min ansikte börja blomma. I denna tid var jag motbjudande och hade ingen lust mot min dåvarande pojkvän.
Men nu är förhållanden över och jag har sluta alla förhindersmedeln. Varför trassla sina hormoner när man har ingen använding för medlena?
Jag kom på at har ni där sona som p-stav.(förståss har ni ugh.) Min vän hade en under sin hy för fem år och så.. Sen igen vet jag inget om biverkningarna med p-staven.
På ett sett ger jag inte skit av orättvisor mellan kvinnor och män, men förhindrings tema lyfter mit nacke hår.
Man sku ju kunna kastrera alla men. De är ju nuförtiden sådan sak att man klipper ju inte ledningarna de bara knytar dem. Om man sen vill ha barn så går de och öppna deras rören igen.
Sen igen skulle man ju kunna knyta kvinnornas ledningar också.. Men men lortar mer... Hmm.

Svar: Jag förstår dig så din svenska är bra ju ^^Min syster hade p-stav innan och det fungerade inte så bra på henne så därför vågar jag inte prova, haha. Men känns ganska bra att veta att jag inte kan ha några bieffekter nu när jag är p-piller fri, för jag har en tendens att alltid ha någon biverkning hur jag än gör ^^'
Therese Tikkanen

2012-12-03 @ 16:21:26
URL: http://murwellova.sarjakuvablogit.com/
Lite info innan du kommenterar angående;

Mina bilder
Alla bilder som ligger under kategorin Drawn by me och Headers for sale är tecknade av mig och det är inte tillåtet att ta dem för eget bruk

Tools of the trade:
Paint tool SAI, Photoshop CS3, .005 Micron Pigma penna

Commissions
detta inlägg hittar du det du behöver veta om du är intresserad av grafik från mig :)

Design
Designen på min blogg är gjord 100% av mig

Skriv en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0